Osteopathie bij zwangerschap en baby's

Voor de zwangerschap


Vrouwen die zwanger willen worden hebben er baat bij om nog voor de zwangerschap een osteopatische behandeling te laten doen/te ondergaan.

Hoe beter het lichaam voorbereid is, hoe minder klachten er zijn tijdens de zwangerschap.

Het bekken en de lage rug spelen hier een cruciale rol in.


Tijdens de zwangerschap zal de meeste druk (oa. door gewichtstoenamen en het uitzetten van de buik) op de lage rug en het bekken komen. Ook de bekkenligamenten verspoelen en kunnen voor instabiliteit zorgen.


Wanneer je start met een goede positie van het bekken en de lage rug, dus zonder blokkades en of spanningen, zal je sneller zwanger kunnen worden en zullen er zich tijdens de zwangerschap minder klachten kunnen manifesteren.


Tijdens een behandeling brengt de osteopaat het lichaam in evenwicht en heft bewegingsverliezen op.

Tijdens de zwangerschap


Een vrouw hoeft geen pijn te hebben tijdens de zwangerschap! De woorden: “het hoort erbij”, kloppen niet. Veel vrouwen beschouwen pijn of ongemakken als normaal. “Ik ben niet ziek”. Maar waarom heeft de enen vrouw wel last en de andere niet?


De meeste pijn situeert zich op en rond het bekken, het centrale punt in ons lichaam. Wanneer een bekken uit positie is, kan het instabiel worden of zelfs blokkeren. Door zachte technieken met respect voor de baby kunnen we dit corrigeren. Ook ribblokkades, pijn in de nek en bovenrug kunnen zeer hinderlijk zijn. Wanneer je tijdens de bevalling moet persen met blokkades is dit bovendien ook nog eens zeer pijnlijk. Op dat moment wil je liefst zo vrij en los mogelijk zijn.


Aangezien de baby bij een natuurlijke geboorte door het bekken van de vrouw moet is het nog maar eens belangrijk dat de positie van het bekken goed is!


Baby’s kunnen maar draaien als er voldoende ruimte is en als er geen belemmeringen zijn. Wanneer de buikligamenten niet symmetrisch uitzetten kan de baby “verwrongen” zitten. Deze kunnen we mooi oprekken. Hoe minder spanning er rond het bekken en de buik zitten, hoe beter voor moeder en kind.

Baby’s manueel draaien doe ik echter niet. Als een baby niet wil draaien, heeft hij daar meestal een reden voor. Denk maar aan navelstreng rond de nek.


Idealiter komt een vrouw dus best voor de zwangerschap langs en tijdens elke trimester van de zwangerschap. Preventief langskomen is zeer interessant. Wanneer er reeds klachten zijn, is dit ook belangrijk om zo deze snel mogelijk te verlichten. Als alles mooi losgemaakt is, zal er normaal gezien een vlotte bevalling plaatsvinden.

Na de bevalling


Na de bevalling, raad ik aan om eerst je lichaam op zijn positieve te laten komen. De postnatale kine op te starten en nadien het bekken zeker nog eens te laten controleren. Dit wordt vaak vergeten want je bent nu mama geworden en alle aandacht gaat naar de baby. Maar zelfzorg is zeer belangrijk! Hoe meer dat de mama ontspannen is, hoe meer de baby kan ontspannen. Ook naar latere zwangerschappen toe is het belangrijk dat het bekken opnieuw goed staat.

AFSPRAAK MAKEN

Maak hier je afspraak

ADRES

Wittemoer 66b

9940 Sleidinge


Website: HogerOpGoogle.be Fotografie: Daphne Matthys